2009. július 31., péntek

Július 25. szombat

Stockholm, belváros - Látkép a TV-toronyból

Már 8 óra előtt indultunk a kempingből, ehhez korán kellett mindenkinek kelni. 15-20 perc alatt értünk be Flemingsbergtől a Stockholm Centralen-be, ahová ezek a HÉV-szerű vonatok érkeznek. innét a 47-es busszal mentünk a szigetre, ahol a Vasa és más múzeumok találhatóak, 9-kor pontban a Vasa-Múzeumban voltunk, ez nyit a legkorábban, 8.30-kor. A kb. 400 éve a város partjainál vízre bocsátott, majd 20 perc vitorlázás után elsüllyedt hatalmas hadihajót lehet megnézni itt, talán ez Stockholm legnagyobb látványossága. 95%-ban eredeti.
Innét a Junibackenbe mentünk, ez 9-kor nyit, ez Astrid Lindgren itt nagyon kedvelt mesehőseinek szentelt látványosság, felnőttnek is szórakoztató. Noéminek ez tetszett a legjobban: kis gondolákban végigvisznek különböző helyszíneken, mint egy színház, közben pedig mondják a történetet. Ezután Aquárium, múzeumhajók következtek, majd kimentünk a 69-es busszal a Technikai múzeumhoz és a TV-toronyhoz. Innen vissza a városházához, itt a toronynál 1 órát kellett volna várni, hogy feljussunk, így gyorsan beszálltunk inkább a fél négyes sétahajóra, ami a Kungsholmen körül tett egy kört. Ezután már sajnos nem értünk volna oda 17-ig se a zenemúzeumba, se a királyi kastélyba, így végre ettünk egyet egy Mc Donaldsban, aztán mentünk a Gamla Stanra egy megállót földalattival, és körbesétáltunk az óvárosban. Majd újra kimentünk a szigetre, be a Gröna Lundba, ahol hatalmas tömeg volt. Itt a kártyánk csak a belépésre jó, az attrakcióra külön kuponokat kell venni. Minden gyerek 1 menetet kapott (szellemvasút), aztán kijöttünk. A Skanzen 22-ig nyitva van, viszont 20-kor már minden látványosság bezár, így inkább nem mentünk be, hanem visszaindultunk a kempingbe.
Utólag: sok mindent sikerült megnézni, érdemes volt a kártyát megvenni, összeszámolva fejenként egy felnőttnek 600 Sek lett volna az összes belépő, plusz a közlekedési eszközök, mindezt megkaptunk 375-ért. Ahol időt tudtunk volna még nyerni: a sétahajózást 18.30-ra hagyni, és előtte a királyi kastély a Gamla Stan-on a kincstárral, és esetleg a Gröna Lund előtt a Skanzenbe benézni.
Szép város, érdemes lenne visszajönni, pl. a Modern Múzeumot, a kastélyt és kincstárat megnézni, és Drottingsholmba kimenni.

a Vasa a fénykép nem adja vissza az eredeti méreteket.


Junibacken - ez még csak a bejárat, a mesevonatban nem lehet fényképezni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése